Asociatia Nationala a Surzilor din Romania este o organizatie ce reprezinta interesele persoanelor cu deficienta de auz la nivelul intregii tarii, fiind recunoscuta ca organizatie nationala reprezentativa a surzilor din Romania, de:
- Federatia Mondiala a Surzilor (WFD);
- Uniunea Europeana a Surzilor (EUD);
- Federatia Consiliului National al Dizabilitatii din Romania (CNDR);
- Autoritatile locale si centrale.
Infiintata in anul 1951 la Roma, in Italia, Federatia Mondiala a Surzilor este o organizatie nonguvernamentala care reuneste Asociatii nationale ale surzilor din intreaga lume si care la momentul de fata numara 130 de tari membre, la care se adauga membri parteneri, membri internationali si membri individuali. Viziunea Federatiei Mondiale a Surzilor este una de promovare a egalitatii, drepturilor umane si a respectului pentru toate persoanele, indiferent de rasa, nationalitate, religie, varsta sau orice alte diferente. Prin activitatea sa, Federatia Mondiala a Surzilor sustine si promoveaza multe dintre conventiile Natiunilor Unite cu privire la drepturile omului, cu accent pe protejarea si promovarea persoanelor surde care utilizeaza limbajul mimico-gestual in cadrul comunicarii de zi cu zi, dar si a celorlalti membri ai comunitatii surzilor (prieteni si membri ai familiei). Totodata, activitatea Federatiei Mondiale a Surzilor este axata pe urmatoarele obiective: imbunatatirea statutului limbajelor mimico-gestuale nationale, crearea unui sistem educational adecvat persoanelor surde, imbunatatirea accesului la informatie si servicii, imbunatatirea aplicarii si respectarii drepturilor umane ale persoanelor surde in tarile aflate in curs de dezvoltare si sprijinirea infiintarii de Asociatii nationale ale surzilor in tarile in care nu exista aceasta forma de organizare a persoanelor surde la momentul de fata. Sediul actual al Federatiei Mondiale a Surzilor este la Helsinki, in Finlanda. Asociatia Nationala a Surzilor din Romania este membra a Federatiei Mondiale a Surzilor din anul 1951.
Uniunea Europeana a Surzilor este o organizatie europeana nonguvernamentala cu sediul la Bruxelles, Belgia, care reuneste Asociatiile nationale ale surzilor din Europa. Este singura organizatie multinationala care reprezinta persoanele surde la nivel european si una dintre putinele organizatii nonguvernamentale care reprezinta asociatiile din cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene, inclusiv Islanda, Norvegia si Elvetia. Uniunea Europeana a Surzilor are ca principal scop stabilirea si mentinerea dialogului la nivel european cu celelalte institutii si oficiali ai Uniunii Europene, in cooperare cu Asociatiile Nationale ale Surzilor din tarile membre. Totodata, Uniunea Europeana a Surzilor are statut de membru participant in cadrul Consiliului Europei. De asemenea, Uniunea Europeana a Surzilor este membru cu drepturi depline in cadrul Forumului European al Dizabilitatii si membru regional colaborator al Federatiei Mondiale a Surzilor. Obiectivul principal al Uniunii Europene a Surzilor este de a stabili un nivel de egalitate in viata publica si personala a persoanelor surde din cuprinsul Europei si sa se asigure ca acestia sunt acceptati ca cetateni cu drepturi egale, prin recunoasterea dreptului de a folosi limbajul mimico-gestual nativ al tarii din care provin, imbunatatirea calitatii vietii persoanelor surde prin comunicare si acces la informatie, precum si prin conditii de egalitate in cadrul sistemului educational si pe piata muncii. Asociatia Nationala a Surzilor din Romania este membra a Uniunii Europene a Surzilor din anul 2007.
Federatia Consiliului National al Dizabilitatii din Romania este o organizatie fara scop patrimonial, neguvernamentala, umanitara, apolitica, non-profit, care functioneaza in conformitate cu principiile universale ale drepturilor omului si ale libertatilor sale fundamentale. Federatia Consiliului National al Dizabilitatii din Romania este formata din organizatii neguvernamentale nationale reprezentative ale si pentru persoanele cu dizabilitati din Romania. Scopul Federatiei Consiliului National al Dizabilitatii din Romania este de a promova, pentru persoanele cu dizabilitati din Romania, interesele lor private sau de grup, precum si apararea drepturilor acestor persoane in conformitate cu Declaratia Universala a drepturilor omului, Regulile Standard privind Egalizarea Sanselor pentru Persoanele cu Handicap, Conventia Natiunilor Unite privind Drepturile Copilului, Declaratia de la Madrid si a tuturor celorlalte documente internationale din domeniul dizabilitatii. Federatia Consiliului National al Dizabilitatii din Romania are calitate procesuala activa in cazul in care orice tip de discriminare aduce atingere unei persoane juridice din cadrul membrilor sai, si daca aceasta mandateaza Federatia Consiliului National al Dizabilitatii din Romania in acest sens. Aceste obiective generale se realizeaza prin informare si monitorizare sistematica, dialog si consultare, prin propuneri legislative, prin campanii strategice de influentare a politicilor si practicilor. Asociatia Nationala a Surzilor din Romania este membra a Federatiei Consiliului National al Dizabilitatii din Romania din anul 2004.
De asemenea, Asociatia Nationala a Surzilor din Romania mentine relatii de colaborare cu toate autoritatile centrale si locale, cu ONG-uri partenere si de profil, precum si cu institutii publice si private, oferind asistenta si servicii de informare in situatiile de colaborare dintre acestea si persoanele surde din Romania.