Filiala Brasov

video prezentare

Adresa: Strada de Mijloc, numarul 9, Brasov, cod postal 500063, judetul Brasov

Date de contact:

  • telefon: 0368 800 031, 0762 310 901, 0768 105 709
  • e-mail: ansr_filiala_brasov@yahoo.com

Pentru mai multe informatii referitoare la serviciile acordate persoanelor surde din judetul Brasov, va stau la dispozitie:

  • Szabo Rozalia – presedinte
  • Ciuculan Lilica – director adjunct

horizontal divider

Filiala Brasov a Asociatiei Nationale a Surzilor din Romania a fost infiintata la data de 9 aprilie 1953. La aceasta data, intr-un cadru festiv, a avut loc in localitatea Brasov (fosta regiune Stalin) sedinta de constituire a Filialei Brasov.

La sedinta de constituire au participat 56 de persoane deficiente de auz din orasele Brasov, Zarnesti si Bran. Obiectivele acestei sedinte au fost infiintarea unei asociatii care sa se ocupe de problemele surdo-mutilor, alegerea primului comitet de conducere si a comisiei de cenzori.

In cadrul primelor discutii purtate de membrii fondatori se subliniaza ca prin infiintarea acestei organizatii se urmarea ca surdo-mutii sa aiba posibilitatea de a participa activ in viata economica, sociala si cultural-sportiva, altfel spus acestia sa fie sprijiniti pentru integrarea in societate.

Primul comitet de conducere al Filialei Regionale Brasov a fost alcatuit din urmatorii membri: Rotaru Victor Iosif – presedinte, Sarai Lazar – secretar, Nicolau Mircea – vicepresedinte, Mitrica Gheorghe – membru, Kalinth Paraschiva – membru.

Din documentele gasite in arhiva asociatiei, reiese faptul ca primele sarcini trasate de conducerea asociatiei au fost cele de depistare, identificare si luare in evidenta a noilor membri. In urma acestor actiuni de depistare, numarul membrilor a crescut de la 83 in luna august 1953 pana la peste 1000 in anul 1989.

Filiala Brasov a functionat ca Filiala Teritoriala a Surzilor pana in anul 2007 si s-a ocupat de persoanele deficiente de auz din judetele Brasov, Sibiu si Covasna. In anul 2007 Grupa Surzilor Sibiu a obtinut personalitate juridica si s-a desprins din Filiala Brasov.

Asociatia Nationala a Surzilor din Romania- Filiala Teritoriala Brasov a obtinut la data de 12 Octombrie 2007 acreditarea ca furnizor de servicii sociale, in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr.68/2003, punand la dispozitia membrilor surzi urmatoarele servicii sociale:

Seviciu social privind masuri si actiuni de sprijin in vederea mentinerii in comunitate a persoanelor cu dificultate – O.G. nr.68/2003, art. 3.2, alin. (2), lit.e): SERVICIU DE CONSILIERE SI SPRIJIN PENTRU PERSOANE SURDE, SURDO-MUTE, HIPOACUZICI.

horizontal divider

Activitate in domeniul protectiei sociale a persoanelor surde

Filiala Brasov, prin actiunile desfasurate pe linie sociala, are ca scop urmatoarele:

  • depistarea persoanelor surde la o varsta cat mai timpurie in vederea usurarii procesului de integrare;
  • cuprinderea persoanelor surde de varsta prescolara si scolara in institutii de invatamant;
  • sprijinirea persoanelor surde pentru obtiunerea facilitatilor oferite de legile privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap;
  • sprijin pentru parintii surzi cu copii auzitori;
  • identificarea unor locuri de munca conforme cu nivelul de pregatire, abilitatile, cunostintele si deprinderile persoanei beneficiare;
  • consiliere profesionala si asistenta in vederea incadrarii in munca a personelor cu dizabilitati;
  • orientarea sau reorientarea profesionala;
  • sprijin pentru urmarea unor cursuri de calificare sau recalificare profesionala, conform intereselor persoanei beneficiare coroborat cu nivelul de pregatire;
  • organizarea de activitati educative, recreative pentru copii, tineri, adulti: Ziua pensionarilor (integrarea in societate a persoanelor varstnice, socializarea acestor persoane), Ziua Femeii (combaterea marginalizarii femeilor surde, imbunatatirea climatului familial), Ziua Internationala a Copiilor (socializare, vizitarea unor obiective turistice, vizite la Teatru de Copii, Gradina Zoologica, concursuri distractive si culturale), Ziua Persoanei Surde (organizare de actiuni culturale si distractive la care participa surzi din toate orasele, seminarii pe diverse teme), Serbarea de Craciun (scop umanitar).
  • activitatile de petrecere a timpului liber la sediul asociatiei urmaresc dezvoltarea abilitatilor si formarea unor cercuri de: foto, cusaturi artistice, pictura, tricotaj, sculptura;
  • organizarea unor excursii pentru vizitarea obiectivelor turistice din tara si strainatate, oferirea de servicii de interpretariat pe intreg parcursul excursiei.

Persoanele inregistrate in asociatie au fost sprijinite si orientate pentru frecventarea cursurilor scolilor speciale generale si profesionale. Dupa terminarea studiilor, legatura cu asociatia este mult mai stransa, aceste persoane sunt sprijinite pentru gasirea unui loc de munca, rezolvarea unor probleme legate de munca.

horizontal divider

Activitate in domeniul cultural sportiv

Fiind constienti de faptul ca perderea auzului este ireversibila, persoanele surde au fost preocupate de dezvoltarea limbajului mimico-gestual, de crearea unei culturi specifice. Astfel limbajul mimico-gestual a fost si a ramas principala forma de comunicare a persoanelor surde. Salariatii Filialei Brasov au invatat acest limbaj specific de comunicare a persoanelor surde si il folosesc permanent pentru comunicarea cu acestea. Persoanele surde au inceput sa solicite permanent interpret in limbaj mimico-gestual in contactele cu diverse institutii de stat si particulare, cu organele de justitie si in toate imprejurarile care necesita servicii de interpretariat in limbaj mimico-gestual. Activitatile din cadrul asociatiei au vizat si dezvoltarea unor abilitati de integrare – astfel, persoanele surde au fost implicate in diverse actiuni culturale si sportive.

Datorita interesului si numarului mare de persoane implicate in activitati culturale in anul 1956 s-a infiintat prima echipa artistica si primul spectacol a fost prezentat cu ocazia zilei de 1 mai 1958. Tot in acest an tinerii pasionati de sport au hotarat infiintarea primei echipe de fotbal, o echipa mixta formata din tineri surzi si auzitori. Rezultatele bune obtinute de sportivii din Brasov au constituit un bun exemplu si pentru cei din Sibiu care au infiintat si ei in anul 1967 o echipa de fotbal.

Concomitent cu activitatea fotbalistica sportivii s-au evidentiat si la alte discipline: tenis de masa, schi, atletism, popice, pescuit sportiv, sah, cros. Filiala Brasov a fost initiatoarea organizarii primului campionat de atletism cu sportivii Filialei in anul 1964 la Sibiu. Datorita interesului aratat pentru aceasta competitie, conducerea ANSR a recomandat la acea data si celorlalte filiale sa organizeze astfel de competitii. In aceasta perioada de peste 55 de ani, Filiala Brasov a continuat sa mobilizeze persoanele surde in vederea participarii la diverse intreceri cultural-sportive.

Activitatea cultural-artistica consta in pregatirea membrilor pentru participarea la concursurile literare, de istorie si geografie, concursul Mari personalitati, concursuri de cultura generala etc.

Astfel membrii asociatiei au participat anual la competitii organizate pe plan local si national. De foarte multa popularitate s-au bucurat  urmatoarele actiuni: campionatele de popice, fotbal, atletism, ski, sah, tenis de masa, pescuit, dansurile populare, pantomima, miss.

Persoane care s-au evidentiat in diverse actiuni cultural-sportive

  • concursuri de popice: Andresan Gheorghe, Muscalu Danut, Furnea Marian, Agya Blaziu, Tampau Gheorghe, Rusu Costel, Chirica Catalin;
  • concursuri de pescuit: Dimitrescu Marcel-Constantin, Szas Ioan, Muscalu Danut, Preidt Ioan, Busuioc Nicolae, Boros Aurel, Lemnaru Constantin, Pascaru Ionel;
  • concursuri de sah: Pelican Stere, Pelican Elena, Popcev Stelian, Musca Victor, Mihai Constantin, Urdea Gavrila, Muntenu Gheorghe, Bancescu Florin;
  • concursuri de dansuri: Busuioc Iulian, Busuioc Lenuta, Vranescu Dragos, Kirr Kristian, Chirica Catalin, Pal Teodora, Radoi Mihaela, Rusu Daniela, Dobrea Mariana, Musca Elena, Petrea Mihaela, Chirica Alina, Szilaghi Ciprian, Guyman Zarof;
  • concursuri de miss: Calin Ramona, Baltateanu Dorelia, Cergit Mihaela, Costea Claudia;
  • concursuri de pantomima: Pap Sandor, Zorca Victor, Pelican Elena, Hotoleanu Florin, Georgescu Laura, Pascaru Ionel, Chirica Catalin;
  • meciuri de fotbal: Andresan Gheorghe, Musca Victor, Lado Zoltan, Pal Zoltan, Vasaii Gheorghe, Bara Eugen, Kovacs Karoly, Rusu Costel, Dombay Arpad, Tampau Gheorghe, Dimitrescu Marcel-Constantin, Hotoleanu Florin, Paduraru Robert, Micle Florin, Furnea Florin, Szilaghi Ciprian, Serbu Vasile, Ciobotaru Marius, Vranescu Dragos, Spineanu Ionut, Costea Claudiu, Mihai Constantin, Draghici Ioan;
  • alte activitati culturale: Domnisor Constantin, Mihai Constantin, Busuioc Iulian, Busuioc Lenuta, Radu Andreea, Georgescu Laura.

In mai 2008 a fost infiintat Clubul Sportiv al Surzilor „Tacerea Brasov”, si astfel s-a separat activitatea sociala de cea sportiva. Din mai 2008 pana in septembrie 2009, activitatea clubului sportiv a fost sustinuta de salariatii Filialei Brasov, ca urmare a semnarii unui protocol de colaborare intre ANSR – Filiala Brasov si Clubul Sportiv al Surzilor – Tacerea Brasov.

horizontal divider

Colaboratori

ANSR – Filiala Brasov desfasoara si activitati de colaborare, in acest scop avand incheiate protocoale cu urmatoarele institutii:

  • Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Brasov
  • Asociatia Nevazatorilor Brasov
  • Agentia Judeteana pentru ocuparea Fortei de Munca Brasov
  • Clubul Sportiv al Surzilor – „Tacerea Brasov”
  • Comitetul Judetean de Analiza a Problemelor Persoanelor cu Handicap Brasov.

horizontal divider

Proiecte

Printre actiunile organizate la nivel national pentru care s-a obtinut finantare in urma depunerii de proiecte se numara:

  • Aniversarea a 50 de ani de la infiintarea Filialei Surzilor Brasov, in anul 2003
  • Siminar de lucru cu personalul salariat al ANSR in anul 2003
  • Campionat National de Popice in anul 2004
  • Campionat National de Sah in anul 2006

horizontal divider

Salariati

In aceasta perioada de peste 55 de ani de activitate neintrerupta dedicata persoanelor surde, Filiala Brasov a fost condusa de urmatorii presedinti:

  • Rotaru Iosif –  primul presedinte al Filialei Brasov (1953-1954 si 1963-1966);
  • Muntean Gheorghe (1966-1995);
  • Dobrea Mariana (1996- 2002);
  • Szabo Rozalia (2002-prezent).

Salariati care au lucrat si s-au implicat in activitati sociale, culturale, sportive, administrative: Ionescu Ion, Chitu Fimia, Banyay Katalin, Ciobanu Paul, Osan Viorica, Ciuculan Lilica.

horizontal divider

Voluntari

  • Andresan Silviu Gheorghe – jurist
  • Garbacea Julieta Aurelia – psiholog
  • Draganuta Laurentiu – asistent social
  • Vatamanu Coanta Ioana Dorina – psiholog
  • Ciocsan Oana Alexandra – psiholog

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s