Voluntariatul este o componenta fundamentala a societatii civile. El insufleteste cele mai nobile aspiratii ale omenirii – pacea, libertatea, oportunitatea, siguranta si justitia pentru toate persoanele. In aceasta epoca a globalizarii si a schimbarilor continue, lumea devine din ce in ce mai mica, mai interdependenta, mai complexa. Voluntariatul – la nivel individual sau de grup – reprezinta o modalitate prin care:
- pot fi intarite si sustinute valorile legate de comunitate, de serviciul adus aproapelui si de atasamentul fata de aproape;
- persoanele pot sa isi exercite drepturile si responsabilitatile de membri ai comunitatilor, in timp ce invata si se dezvolta pe percursul intregii vieti, realizandu-si astfel intregul potential uman;
- se pot stabili puncte legatura intre diferentele care ne despart astfel incat sa putem trai impreuna in comunitatii sanatoase, puternice, si sa lucram impreuna la identificarea de solutii la provocarile pe care le intalnim si sa conturam destinul nostru comun.
Astfel, voluntariatul solicita implicarea intregii comunitati in identificarea si solutionarea propriilor probleme, ofera o voce celor care nu pot sa se reprezinte singuri, ofera altora posibilitatea de a participa ca voluntari, este complementar dar nu se substituie serviciilor care trebuie sa fie oferite de alte sectoare sau de angajatii platiti, ofera persoanelor posibilitatea de a acumula noi cunostinte si abilitati si de a isi dezvolta la maximum potentialul, increderea in sine si creativitatea, si promoveaza solidaritatea la nivel de famile, comunitate dar si la nivel national si global.
Persoanele interesate de desfasurarea unor activitati de voluntariat in cadrul Asociatiei Nationale a Surzilor din Romania sunt rugate sa trimita o scrisoare de intentie in acest sens, insotita de un curriculum vitae, la adresa de e-mail:
ansr.ssilmg@gmail.com